Wat is het verschil tussen witte en bruine vloeitjes?

Er zijn enorm veel soorten vloeitjes waar je uit kan kiezen om een joint mee te draaien. De een is net iets langer of dunner dan de ander. Er zit ook verschil tussen witte en bruine vloeitjes. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. En daarom bestaan er geen allerbeste vloeitjes om een joint mee te draaien.

Gebleekte witte vloei

Sommige fabrikanten besloten om chemicaliën te gebruiken om het vloeipapier lichter en sterker te maken met als doel om ze langer te laten branden. Wanneer je vloeipapier koopt dat gemaakt is van houtpulp en wit van kleur is, dan kun je maar één conclusie trekken. Omdat bomen van nature gewoon bruin zijn is de kleur van de houtpulp veranderd door het gebruik van bleekchemicaliën, zoals chloor en calciumcarbonaat.

Schadelijke vloeitjes

Het bleekproces van vloeipapier is zeer vervuilend voor het milieu omdat er verschillende schadelijke stoffen gebruikt worden. Dit is natuurlijk ook erg slecht voor de gezondheid. Gelukkig worden er nu ook andere stoffen gebruikt voor het bleken van het papier zoals: zuurstof, ozon en waterstofperoxide. Dit papier is veilig voor de gebruiker en ook voor het milieu.

Bruine vloei

Maar natuurlijk is er ook bruine vloei. Nu zul je denken dat alle bruine vloeitjes ongebleekt zijn. Maar dit is niet helemaal waar. Sommige fabrikanten voegen bruine inkt toe om de vloei een natuurlijkere kleur te geven. Dus let op en lees op de verpakking waar de vloei van gemaakt is. Alle vloeitjes van bijvoorbeeld het merk Greengo zijn ongebleekt en worden gemaakt van papierpulp. Ook het merk RAW gaat voor puur natuur en voegen niks toe aan het vloeipapier.

Andere soorten vloeitjes

De meeste gebruikte materialen waar vloei van gemaakt is zijn o.a houtpulp, rijst en hennep. Lees hierover meer in het artikel ‘verschillende soorten vloei’. Ook zijn er transparante vloeitjes waarbij je precies ziet wat je aan het roken bent. Om dit doorzichtige vloeipapier te maken wordt cellulose gebruikt. Het lijkt op plastic maar is toch van afbreekbaar plantenmateriaal gemaakt. De merken Glass en JaJa hebben doorzichtige vloei van goede kwaliteit in het assortiment. Bij vloeitjes met smaak daarentegen wordt een aroma toegevoegd. De populaire vloei met smaak van Juicy Jay zijn: watermeloen, bubblegum, aardbei en verjaardagstaart. Maar er zijn er nog veel meer.